Aktiviti penternakan ayam kampung telah ujud zaman berzaman
sejak datuk nenek kita dahulu. Generasi pertama ayam atau nama saintifiknya
Gallus domesticus adalah dari keturunan ayam hutan merah (Gallus gallus) .
Dengan kemasukan pedagang-pedagang dari Negeri China lahirlah generasi kedua
ayam kampung iaitu kacukan diantara ayam kampung generasi pertama dengan ayam
kampung Canton dari Negeri China. Generasi ketiga ayam kampung adalah terhasil
dari kacukan beberapa baka asli dari luar negeri yang dibawa oleh penjajah
Eropah dengan generasi kedua ayam kampung. Dengan ketiadaan sistem kacukan yang
dirancang dan terkawal maka terhasillah berbagai-bagai ayam kampung yang dapat
kita lihat hari ini . Adalah sukar untuk menghuraikan jenis-jenis ayam kampung
dari sifat-sifat fizikalnya. Perbezaan ketara adalah dari saiz badan juga
menjadikan ayam kampung mempunyai ciri-ciri keunikannya tersendiri. Maka lahirlah
berbagai gelaran ayam kampung seperti Ayam Botak, Ayam Bulu Balik, Ayam
Selasih, Ayam Janggut, Ayam Laga atau Sabung, Ayam Togel, ayam Katik atau Ayam
Jepun dan bermacam-macam lagi gelaran mengikut tempat dan loghat.
TUJUAN MEMELIHARA AYAM KAMPUNG
TUJUAN MEMELIHARA AYAM KAMPUNG
Adalah
untuk menggalakkan penternak kecil memelihara ayam kampung. melalui aktiviti
ini negara dapat mengimport bahan-bahan makanan ayam disamping meningkatkan
pengeluaran bahan-bahan makanan ayam tempatan. Disamping itu;
· Telur dan daging untuk makanan keluarga
· Telur boleh ditetaskan untuk pembiakan
· Andai berlebihan boleh dijual untuk menambah
pendapatan.
KEISTIMEWAAN AYAM KAMPUNG
· Boleh dibiakkan sepanjang tahun
· Boleh dipelihara secara bebas pada waktu
siang
· Sisa makanan rumah boleh diberikan tanpa had
· Ibu dapat menetaskan telur dengan sendirinya.
· Ibu boleh mengawal anak-anaknya dari cuaca
sejuk dan gangguan musuh.
SISTEM PERUMAHAN
· Reban diperlukan untuk melindungi daripada
cuaca buruk dan gangguan musuh. Boleh dibuat menggunakan ” Sistem Lantai Atas ”
atau ” Sistem Lantai Bawah .
· 1 ekor ayam memerlukan 1 kaki persegi. Jika
20 ekor ayam, keluasan lantai ialah 20 ekor kaki persegi. reban seluas 4 kaki x
5 kaki memadai.
· kayu hutan, kayu sayung, buluh , dawai mata
punai atau pukat
· gunakan peralatan makan/minum yang murah.
PEMAKANAN AYAM
Terdapat
dua (2) jenis makanan iaitu:-
· Makanan komersil/dagangan
· Makanan Ayam Permulaan (Layer Starter Mash)
· Makanan Ayam Membesar (Layer Grower
Mash/Pellet)
· Makanan Ayam Penghabisan (Layer Finisher
Mash/Pellet)
· Makanan Campuran atau Sisa Makanan
· Lebihan nasi, hampas kelapa, isi kelapa
· Dedak, beras hancur, padi, ubi kayu/keledek
· Ikan baja dan lain-lain
PENGURUSAN
Pengurusan anak (1 hari – 4
minggu)
· Pastikan anak ayam mendapatkan suntikan
pencegahan penyakit
· Beri makanan bermutu dan minuman secukupnya
· Pastikan ada lampu untuk memberi kepanasan
sehingga umur 2 minggu
Peringkat membesar hingga
bertelur (4 minggu – 22 minggu)
· Pastikan anak ayam mendapat suntikan
pencegahan penyakit
· Boleh dilepaskan pada siang hari
· Makanan campuran atau lebihan sisa makan
boleh diberi
· Sediakan sarang bertelur
· Elakkan mengganggu ibu yang sedang mengeram
PEMBIAKAN
· Melibatkan perkahwinan secara tabie/asli
· 1 ekor ayam jantan untuk 10 ekor ayam betina
· Dipelihara di dalam reban dengan penyediaan
sarang bertelur
· Tempat yang sunyi,kering dan bebas dari
gangguan
· Kebiasaan boleh mengeram sehingga 15 biji
telur dalam jangkamasa 21 hari.
KAWALAN DAN PENCEGAHAN PENYAKIT
Penyakit
ayam boleh disebabkan oleh:-
· Warisan
· Pemakanan
· Pengurusan
· Persekitaran
· Jangkitan
Langkah-langkah Pencegahan
Penyakit
· Reban sentiasa bersih
· Anak ayam bebas dari penyakit
· Jauh dari ternakan dan haiwan lain
· Pelawat perlu dikawal
· Pencegahan adalah lebih baik dari rawatan
· Semua ayam perlu diberi suntikan pencegahan
penyakit
· Ayam yang mati hendaklah ditanam atau dibakar
untuk mengelakkan jangkitan kepada yang sihat.
Program Pencegahan penyakit
· Umur 1 hari – Sampar Ayam “F” (Biasanya telah
dibuat ditempat penetasan)
· Umur 3 – 4 minggu – Cacar Puru ayam dan
Sampar “F”
· Umur 6 – 8 minggu – Sampar ” S “
Tanda-tanda Am Ayam Berpenyakit
· Kurang nafsu makan
· Monyok dan tidak aktif
· Pucat, bersin, keluar hingus dari hidung
· Muka bengkak
· Berak cair atau berdarah
· Gangguan saraf seperti sayap lemah, kaki
lemah, kepala berputar dan sebagainya.
JENIS-JENIS PENYAKIT AYAM
· Sampar ayam (ND)
· Puru
· Pasteurellosis
· Lain-lain
No comments:
Post a Comment