Tujuan kita candling atau menyuluh telur adalah untuk memeriksa kandungan embrio di dalam telur kita. Perkara candling selalu diabaikan oleh pengguna inkubator dengan beranggapan ianya tidak penting dan proses pengeraman diserahkan sepenuhnya kepada Inkubator. Padahal sebelum kita boleh memasukkan sebarang telur, proses candling perlu dilakukan untuk proses saringan ujian telur. Sekiranya tidak lulus ujian ini perlu kita buang atau gunakan untuk tujuan harian, jgn sesekali mencuba meneruskan proses pengeraman. Antara faktor yang perlu dinilai semasa proses pemilihan adalah;
1. Perhatikan sebarang retakan pada telur, walaupun terdapat
cara untuk menampal retakan namun jalan terbaik adalah tidak memilih telur
tersebut. Retakan ini akan jelas dilihat dari bayangan telur tersebut sama ada
kecil atau besar garisannya.
2. Perhatikan sebarang perbezaan ketara toner atau kecerahan
kulit di setiap bahagian telur. Mungkin anda akan nampak seperti satu tompok
seperti lebih terang dari bahagian yang lain, ini bermakna kawasan tersebut
mempunyai kulit yang nipis. Kemungkinan telur ini untuk menetas adalah sedikit
kerana ketidaksamarataan yang menunjukkan kekurangan kalsium.
3. Perhatikan sekiranya terdapat sebarang keganjilan kepada
tompok gelap (kuning telur) di dalam telur tersebut seperti saiz, bentuk dan
sebagainya. Kadang2 ada telur yang tiada kuning telur disyaki telur dari ayam
jantan dan sebagainya telur seperti ini kalau dieramkan tidak akan
mendatangkan anak ayam.
4. Perhatikan juga keadaan luaran telur tersebut. Telur
perlu bebas dari kotoran seperti tahi ayam dan sebagainya sekiranya terdapat
kotoran sila bersihkan dengan mengosok telur menggunakan kain bersih yang kering.
Jika terdapat kotoran kering gunakan kuku yang berlapik dengan tisu untuk
membuangnya. Kotoran ini akan menggangu proses pengeraman kerana telur tidak
akan mendapat suhu sekata disetiap permukaan telur. kotoran ini juga akan
menjangkiti embrio. Ada juga pengusaha menggunakan kertas pasir yang paling halus
untuk mengeluarkan kotoran degil namun perlu diingatkan kulit telur akan haus
atau terhakis. ini juga boleh menjejaskan kualiti telur yang hendak dieramkan.
Setelah pemeriksaan dilakukan anda boleh melakukan proses
pengeraman di dalam inkubator. Telur perlu diperiksa(candling) sekali lagi
dalam masa 4-5 hari selepas kita mengeramkan, periksa sama ada terbentuk
jaringan urat darah pada kuning telur. Jika tiada kita boleh mengeluarkan telur
tersebut dan menggantikan dengan yang baru. Telur ini biasanya tidak disenyawakan
oleh penjantan maka embrio tidak akan terbentuk.
Candling sekali lagi akan dilakukan pada hari ke 10 yang
mana apabila kita menyuluh, bayangan embrio dapat dilihat biasanya saiz embrio
sudah 2/3 dari saiz telur. Pada ketika ini mata dan kepala telah jelas
kelihatan kita juga mula melihat paruh telur pada usia 12 hari embrio akan
mula melakukan pergerakan didalam cecair plasenta telur.
Kita juga boleh melakukannya sekali lagi apabila telur telah
berada selama 15 hari di dalam inkubator. Pada peringkat ini embrio telah
memenuhi ruang dalam telur namun kita dapat melihat dengan jelas ruang udara
pada bahagian tumpul telur. Perlu diingatkan embrio yang telah mencapai usia 17
hari keatas sebolehnya tidak diganggu kerana embrio telah menjadi anak ayam
sepenuhnya dan mula melakukan aktiviti menguatkan badan untuk proses penetasan.
Sila keluarkan sebentar telur yang hendak dicandling bagi memudahkan proses
dilakukan.
Jika anda mempunya pertanyaan boleh menghubungi kami di talian 03-8940 1722 atau layari lama web kami di http://marzuqbayu.com/
No comments:
Post a Comment